Fysioterapia

Oma esittely
Moi! Olen Ira ja yksi CrossFit Iisalmen ohjaajista sekä salin fysioterapeutti. Mitään erityistä urheilutaustaa minulla itselläni ei ole, mutta kasvoin liikunnallisessa perheessä ja liikunta on aina jossain muotoa kuulunut elämääni. Lapsena tuli kokeiltua monenlaisia harrastuksia ratsastuksesta taekwondoon ja nuoruusiässä tuli lenkkipolkuja kulutettua huolella. On-ramp kurssin kävin syksyllä 2013 kun muutin Kuopioon opiskelemaan. Paljon oli sellaista missä olin huono ja mitä en osannut, mutta vastoin aikaisempia lajikokeiluja nyt oma surkeus ei haitannut vaan halusin tulla paremmaksi. Nopeasti myös huomasin, mitkä osa-alueet olivat vahvuuksiani ja se motivoi minua todella paljon. Kuitenkaan heti on-ramp kurssin jälkeen ei harrastuksen jatkaminen ollut minulle mahdollista ja palasinkin lajin pariin vasta muutaman vuoden päästä. Siitä lähtien CrossFit:in harrastaminen on ollut kausittaista. Olen joutunut koko aikuisiän kamppailemaan erilaisten terveysongelmien kanssa ja on ollut kausia, ettei liikuntaa ole voinut tai kiinnostanut harrastaa. Kuitenkin olen aina jossain muodossa palannut CrossFit:in pariin. CrossFit:issa minua kiehtoo sen monipuolisuus ja se, että siinä pääsee haastamaan itseään ja oppimaan uutta joka kerta. Iän myötä sekä myös ammatin puolesta olen nyt oppinut olemaan itselleni armollisempi ja nyt haluan treenata, vaikka pitäisikin skaalat treenejä kevyemmäksi. Pääasia on, että saan liikkua, koska siitä tulee niin hyvä fiilis! Suosikki treenejäni ovat vähän pidemmät metconit ja lempi liikkeeni tempaus. Haluan jatkossa kehittyä lajin parissa sekä urheilijana että valmentajana.
Fysioterapeutin ammattiin valmistumisen ja monenlaisen työkokemuksen kautta olen huomannut, että ihmisten auttaminen ja ohjaaminen liikkumaan on se missä olen hyvä ja mitä haluan tehdä. Fysioterapia minulle on ongelmanratkaisua, muutosta ja uudelleen opettelua. Työssäni toteutan aktiivista fysioterapiaa, mutta toki käytän apuna manuaalisia terapiamenetelmiä ja hierontaa. Haluan auttaa asiakkaitani itse oivaltamaan oman terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta keskeiset asiat, jotta he pystyisivät selviytymään arjestaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tules- ja urheiluvammojen kuntoutuksessa haluan oireen lievittämisen lisäksi etsiä mahdollisen syyn niiden synnyille, jotta uusien vammojen ennaltaehkäisy olisi mahdollista. Fysioterapeuttina/valmentajana olen rento, mutta myös melko vaativa. Ilman kovaa työtä ei pääse parhaisiin tuloksiin. Parasta työssäni on nähdä onnistumisia sekä salin puolella valmentajana että fysioterapeuttina vastaanotolla.

Fysioterapia
Fysioterapia on fysioterapiatieteeseen perustuvaa terapiaa, jonka tavoitteena on tukea yksilön terveyttä ja hyvinvointia edistämällä hänen toimintakykyään, työkykyään ja liikkumistaan arjessa. Fysioterapiassa huomioidaan kokonaisvaltaisesti yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn vaikuttavat tekijät ja pyritään edistämään näitä yksilön omassa toimintaympäristössä.
Fysioterapiaan kuuluu toimintarajoitteiden fysioterapeuttinen tutkiminen, manuaalinen terapia sekä neuvonta ja ohjaus omatoimiseen harjoitteluun. Fysioterapiaan voi tulla jo olemassa olevan kivun/vamman tai toimintahäiriön takia tai ennaltaehkäistäkseen näiden syntymistä. Fysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä.

Ennaltaehkäisevän fysioterapia
Puutteellinen tai vääränlainen kuormittaminen aiheuttaa usein rasitusvammoja ja altistaa urheiluvammoille, joita voivat olla mm. lihaskrampit ja repeämät, nivelvammat, selkäkipu ym. Yksipuolinen ja puutteellinen kuormitus saattaa myös hidastaa urheilijan tuloskehitystä. Lihastasapainosta, liikkuvuudesta ja kehonhallinnasta huolehtimisella ehkäistään urheiluvammojen sekä työperäisten vammojen/kipujen syntymistä ja mahdollistetaan kehon taloudellinen ja oikeanlainen kuormitus treenatessa. Ennaltaehkäisevä fysioterapia sisältää kattavan kartoituksen yksilön kehon tasapainosta (lihastasapaino, liikkuvuus, kehonhallinta, voima) ja sen pohjalta hän saa yksilölliset ohjeet terapeuttiseen harjoitteluun. Harjoittelun lisäksi ennaltaehkäisevään fysioterapiaan voidaan tarpeen vaatiessa yhdistää manuaalista käsittelyä ja hierontaa.
Hieronta
Hieronta on pehmytkudosten mekaanista käsittelyä erilaisia tekniikoita hyödyntäen. Hieronta vilkastuttaa kudosten aineenvaihduntaa, lisää verenkiertoa hetkellisesti hierottavalla alueella, venyttää pehmytkudosta ja rentouttaa. Hierontakäsittelyn aikana voidaan käydä läpi isoja kokonaisuuksia tai keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Perinteisen hieronnan lisäksi käytän fascia – cup silikoni-imukuppeja lihaskalvojen käsittelyyn.

Koulutus:
Fysioterapeutti Amk (2017)
CrossFit Level-1 trainer (2020)

Hinnasto ja palvelut:

Fysioterapia     Hieronta
30min 40€          30min 40€
45min 47€          45min 47€
60min 55€          60min 55 €
90min 70€          90min 70€

Kinesioteippaus
Fysioterapiahinnaston mukaisesti / muun hoidon yhteydessä vain teippimaksu.
Teippimaksu käytön mukaan 3-10€ / voit myös tuoda oman teipin mukanasi.

CrossFit Iisalmen jäsenille hinnastosta -5%

Yhteystiedot:

ira.tahkola@gmail.com

0400 – 896023

Ajanvaraus:

Puhelimitse tai osoitteesta https://vello.fi/fysioterapeuttiiratahkola/